Редица промени в Конституцията предлагат от ПП-ДБ. На форум днес от

...
Редица промени в Конституцията предлагат от ПП-ДБ. На форум днес от
Коментари Харесай

Атанас Славов: ВСС да се раздели на две

Редица промени в Конституцията оферират от ПП-ДБ. На конгрес през днешния ден от обединението, взаимно с самодейността " Правосъдие за всеки ", показват пред медиите предложенията си.

Фигурата на основния прокурор остава, само че отпадат две от основните досегашни функционалности - контрол за правда и методическото управление върху активността на всички прокурори, разгласи правосъдният министър Атанас Славов.

Очакването е, че по този начин прокуратурата ще се концентрира в наказателните производства и доста рядко ще взе участие в цивилен и административни каузи. Предвижда се мандатът на основния прокурор да е пет години.

Предвижда се делене на Висшия правосъден съвет (ВСС) на две - съдийски и прокурорски съвет.

В съдийския Висш съдебен съвет болшинство имат съдиите, определени от съдии, а в по-малката парламентарна квота не могат да се избират прокурори и следователи. В нея може да има представители на други юридически специалности. Членове по право ще са ръководителите на двете висши съдилища. 

Съдиите, определени във Висш съдебен съвет, ще продължат да работят като съдии, само че с понижена натовареност. 

Предлага се също мандатът на Висш съдебен съвет да стане четири години, вместо досегашните пет. Предвижда се парламентарната квота да се трансформира в публично посланичество.

Председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд отново ще се избират от Висш съдебен съвет, само че да отпадне издаването на декрет от президента , оферират от ПП-ДБ. Целта е да няма директна политическа интервенция при назначението на висшите магистрати, а не да се лишават пълномощия на президента. Предвижда се мандатът им към този момент да е пет години, а не както в този момент - седем , сподели Славов.

В прокурорския съвет болшинство ще има парламентарната квота от немагистрати, които да реализират публичен надзор върху работата на съвета. Шестима ще се избират от Народното събрание, двама от квотата на прокурорите, един - от следователите и основният прокурор да е член по право, плануват измененията.

Въвежда се и самостоятелната конституционна тъжба. Така всеки може да сезира Конституционния съд с искане за определяне на противоконституционност на закон, с който се нарушават негови права и свободи, плануват от ПП-ДБ. 

Управлението на недвижимите парцели да се върне в Министерство на правораздаването, тъй като Висш съдебен съвет би трябвало да се концентрира върху кариерни функционалности, е измежду предложенията за конституционни промени. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР